lördag 30 juni 2012

Längre skolplikt löser inte problemen

Än en gång så vill politikerna in och lösa skolan problem genom att förlänga skolplikten.
Under 90-talet ändrades alla linjer på gymnasiet till treåriga program så att alla skulle "ha möjligheten att läsa vidare på högskola". (Det är inte skolplikt på gymnasiet, jag vet, men det är nödvändigt att ha slutbetyg) Vilken tur min pappa hade som hatade skolan. Han behövde bara gå sju år (och på den tiden så lärde han sig lika mycket matte som man gör upp till årskurs 9 nu och en del av gymnasiet). Det tilltaget har inte gynnat de som var skoltrötta, utan enligt vad jag ser med egna ögon (inte statistiskt) så är det fler som saknar avgångsbetyg nu än innan.

Det som sker nu är på andra sidan av skolåldern och är lite mer okej. Tomas Tobé, moderaterna, och Eva-Lis Sirén, lärarförbundet, har skrivit en debattartikel i DN om att förlänga skolplikten genom att göra förskoleklassen obligatorisk eftersom det är där som mycket av förberedelserna görs inför den riktiga skolan.På ett sätt så är det lovvärt att göra det obligatoriskt, eftersom de flesta redan går där, och de som inte går där missar mycket så att de ligger efter i klass 7.

Jag är dock lite kritisk till att sätta för stor tilltro till en sådan sak. Det måste ske drastiska ändringar i övriga skolan med för att sådana som jag (utbildad Ma/No 4-9-lärare som arbetat i 15 år) inte skall sluta jobba i skolan. Titta bara på hur många olika arbeten en lärare utför under en dag, och vad man kan bli utsatt för utan kompensation (my story).

Bra kom med förslag, och se till att de har en stabil grund att stå på med de andra partierna över blockgränserna så att det inte ändras stup i kvarten, men glöm inte bort att göra så att de befintliga lärarna orkar med att jobba utan att bli slagen och psykiskt misshandlade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar